9 august 2012

Sterge amprenta divortului asupra ta




Divortul poate fi un adevarat demolator de stalpi de sustinere. Oricat de puternica ai fi, separarea de sot e derutanta si solicitanta din punct de vedere emotional. Dar, odata facut acest pas, trebuie sa te regasesti.

De ce ne sperie separarile?
Divortul poate sa te aduca in starea in care bucatele din tine incearca sa se adune pentru a reconstitui intregul pe care il stiau candva. Ai de pus cap la cap aspecte care sunt, deodata, disparate. Indiferent de cum a decurs relatia cu sotul tau, sa fii din nou singura e o provocare destul de mare.

Majoritatea femeilor se tem de divort tocmai din acest motiv. Daca nu e vorba si de copii la mijloc, cea mai mare spaima a femeilor inainte de divort e cea legata de reconstruirea vietii pe cont propriu. Obisnuinta este un sentiment atat de puternic si acaparant, incat sterge din memoria femeilor faptul ca a fost o vreme cand nu au fost casatorite si nu se simteau atat de pierdute ca dupa un divort.

Reactiile iti definesc viata
Realitatea dura a separarii te pune in fata nevoii de a reinventa acea persoana care putea fi un intreg, fara a fi completata de o a doua fiinta. Chiar daca nu stii cu ce sa incepi si ce anume te mai defineste acum, cu siguranta vei regasi, pe parcurs, acele lucruri care te faceau fericita inainte.

John Maxwell spunea ca 10% din viata e constituit din ceea ce ni se intampla, iar restul de 90% e reprezentat de reactiile noastre la ceea ce ni se intampla. Asa ca, daca tot ai divortat si ai facut cel mai important pas, analizeaza bine situatia in care te afli. Nu e deloc cel mai bun moment pentru a te victimiza. Divortul e poate cea mai potrivita situatie in care poti sa fii feminista, fara sa iti pese de parerea celor din jur. Asta pentru ca ai nevoie sa crezi in tine si sa iti cultivi ideea ca poti fi independenta si puternica.

Daca ai tendinta sa crezi ca divortul e un inchizator de drumuri al vietii tale, aminteste-ti de ce ai luat decizia asta. Sigur nu a fost pentru a te limita ci, din contra, pentru a-ti permite sa incerci si altceva. E adevarat ca singuratatea e o povara, dar cu siguranta vei invata sa te bucuri de toate atuurile ei: nu vei mai fi nevoita sa te lupti cu nesigurantele, defectele si nemultumirile partenerului. Pe deasupra, esti libera sa iti organizezi timpul si viata dupa bunul plac.

Un articol al revistei Psychologies sustine ca, dupa un divort, e bine sa eviti prezenta sotului. Si asta pentru ca vulnerabilitatea te poate face sa confunzi sentimentele pe care le incerci pe urma divortului. Si aici e vorba, mai ales, de riscul de a ajunge din nou in pat, lucru care poate dauna mult incercarii tale de a te redefini.

Daca aveti si copii, trebuie sa constientizezi ca toate astea trec pe locul doi. E important sa iti alimentezi increderea in tine si fortele proprii, dar centrul de interes nu mai esti tu, ci copiii tai. Daca incerci sa manevrezi gradul in care divortul te afecteaza, vei contribui la diminuarea impactului asupra copiilor. Si, in cazul asta, persoana ta e importanta pentru ca nu mai esti singura care depinde de bunastarea ta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu