9 august 2012

Cum transformi o relatie romantica in prietenie, dupa despartire



E tentant sa iti doresti sa ramai prietena cu un fost iubit, mai ales imediat dupa despartire, cand inca sentimentele sunt puternice si ai obisnuinta de a fi alaturi de el si de a-i impartasi toate experientele, trairile dar si problemele tale. E insa intelept acest lucru? E o decizie buna?

Raspunsul este la fel ca la orice alta intrebare: depinde.

Sunt multi care cred – si au dreptate – ca odata ce ai reusit sa te conectezi in profunzime cu o persoana ar fi pacat sa renunti la acea relatie complet si de aceea, daca relatia a fost una in general pozitiva, e bine sa ramaneti prieteni. In plus, sunt o multime de povesti de succes cu oameni care au ramas prieteni chiar buni dupa o despartire prin urmare, e posibil si asa ceva.

Sunt insa atat femei cat si barbati care se chinuie sa pastreze relatia de prietenie doar din motive egoiste, sentimentele lor fiind inca puternice si dorind impacarea. Ei bine, acestea sunt cazurile in care apar si problemele majore.

In fine, prieteniile sunt reciproce. Daca va doriti sa ramaneti prieteni, va trebui sa aveti o viziune similara in ceea ce priveste semnificatia acestei relatii si sa va intelegeti din toate punctele de vedere. In cele ce urmeaza, iti vom oferi cateva sfaturi care sa te ajute sa faci tranzitia de la relatia de cuplu la prietenie, mai usoara.
1. Intelegeti-va asupra unei perioade fara contact

Daca v-ati despartit de curand, cel mai bine ar fi sa petreceti o perioada departe unul de altul, perioada ce variaza de la cuplu la cuplu, intre cateva saptamani si cateva luni. In tot acest timp veti invata fiecare sa traiti separat, sa va regasiti ca si persoane independente. In lipsa unei astfel de perioade nu veti reusi niciodata sa va separati cu adevarat si veti sfarsi in a distruge si relatia de prietenie pe care v-o doreati.
2. Intelegeti-va asupra unei definitii mutuale a prieteniei

O prietenie trebuie sa inceapa sincer si in consens. Va trebui de aceea sa discutati ce inseamna pentru fiecare dintre voi o asemenea relatie, ce asteptari aveti, ce nevoi. Sa va puneti apoi de acord in aceasta definitie si sa o aduceti la nivelul la care sa va satisfaca pe amandoi. In lipsa acestui pas, riscati sa incepeti o relatie avand asteptari diferite si cu riscul mare de a fi dezamagiti.
3. Fixati limitele

In fine, nu uitati sa discutati despre ce si cat anume veti continua sa impartiti dar si sa impartasiti unul altuia. Spre deosebire de relatia de cuplu, prietenia are anumite limite si, in masura in care stiti sa le trasati, veti reusi in ceea ce v-ati propus. Limitele sunt cu atat mai importante cu cat amandoi veti incepe la un moment dat sa va intalniti cu alte persoane, sa va implicati romantic in alte relatii. Mai mult, termenii prieteniei vor fi cel mai probabil renegociati atunci cand intalnesti un alt barbat care sa nu fie de acord cu relatia ta cu fostul iubit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu