9 august 2012

Despre despartiri…la feminin




Despartirile, fie ca sunt simple despartiri, fie ca sunt divorturi, sunt grele. O stim cu totii si multi dintre noi le amanam, doar-doar vom reveni odata si odata pe calea cea buna. Finalurile fericite nu se intampla insa de fiecare data cand ni le dorim. Asa ca ne confruntam cu rupturi, care de care mai anevoioase.

Psihologii spun ca, in urma unei pierderi, trecem prin cinci etape perfect firesti: negarea si izolarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea. Tot psihologii spun ca, in final, ele duc spre recapatarea echilibrului interior si exterior.
Asa o fi! Dar….

Sa mai sarim din etape
Din cate mi-am dat seama, transpuse la feminin, o parte din etapele astea ale psihologilor nu se prea aplica dupa orice despartire. Sau nu apar chiar in forma asta. Sau sunt, de fapt, mult mai simple de atat.

Dupa o despartire, sunt doua lucrurie care ti se pot intampla: fie topai de fericire ca ai scapat si esti libera sa faci ce vrei, fie vezi negru in fata ochilor si nu iti mai sta tie gandul la negocieri cu propria constiinta si depresii. Femeile sunt fiinte pro-active, pro-ductive si pro-razbunare. Femeile sunt anti-delasare, mai ales atunci cand vine vorba de despartiri.
Majoritatea femeilor pe care le-am cunoscut nu au trecut prin toate etapele descrise de psihologi.

Etapele, in termeni femeiesti
Negarea, in dictionarul feminin, nu inseamna ca refuzi sa accepti adevarul, ci ca faci tot posibilul sa ii arati fostului ce a pierdut, chiar daca nu regreti atat de mult ca nu mai e in viata ta. Dupa o despartire, o femeie va arata probabil cel mai bine din viata ei de pana atunci: isi va etala cele mai avantajoase toalete, va fi mai atenta decat oricand cu aspectul ei si va scoate din dulap cele mai inalte tocuri. E o chestiune de orgoliu, de a-si dovedi ei insasi ca inca te mai poate cuceri, oricand. Negare sau orgoliu, numeste-l cum vrei, cert e ca femeia, dupa o despartire, nu se izoleaza, ci devine mai vizibila ca niciodata.

Furia unei femei dupa o despartire, daca intr-adevar exista, se va manifesta in toate formele ei posibile. Orice femeie va trece cu usurinta de la agresivitate, la auto-vicitimizare. Daca astazi, poti fi tu tinta furiei ei, maine poate fi chiar ea insasi tinta nemultumirii ei.

Negocierea, in dictionarul feminin, e de-a dreptul apetisanta. Nu, nu va negocia cu ea si nu isi va face liste cu avantaje si dezavantaje ale despartirii de tine. Femeia va negocia cu tine, dar fara ca tu sa iti dai seama. Va negocia, fara sa realizezi, termenii in care mai poate exista un impreuna. Fie ca e ea cea care isi doreste impacarea, fie ca esti tu, negocierea va exista, la un moment dat, intre ea si tine, nu intre ea si …ea..

Depresia e pierdere de vreme pe campul de lupta
Nu am vazut femei care sa fie depresive dupa o despartire, fara a fi incercat, in prealabil, orice pentru a fi cu adevarat sigure ca e un punct in fraza relatiei lor. Pentru ca o femeie care mai are inca speranta, nu lasa loc depresiei in inima ei. Nu de alta, dar o abate din drum.

Si daca nici tot arsenalul ei feminin nu te va dobori pe tine, dusmanul si trofeul ei, acceptarea ei se va traduce nu prin ingroparea armelor, ci prin faptul ca, in loc sa apase tragaciul, va curata zilnic arma, in eventualitatea unui viitor razboi post-despartire.

Asta pentru ca e uimitor prin cate poate trece o femeie care sufera, iubeste si doreste in acelasi timp. Abia dupa toate astea, ea trece prin etapele de care vorbesc psihologii. Dar, din cate mi-am dat seama, femeile nu o fac treptat, ci explodand, incercand, in aceeasi zi, toate starile tipice dupa o despartire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu