26 octombrie 2012

Cum sa fii fericita in doi


Unele cupluri pur si simplu par sa fie indragostite pana peste cap... Te intrebi si tu cum reusesc? Nu e faptul ca vietile lor sunt mai usoare sau mai perfecte decat a ta - dar stiu cum sa mentina rutina de zi cu zi fara sa-si erodeze relatia. Traieste o parte din ceea ce traiesc ei, integrand aceste strategii si in viata ta amoroasa.

Indragosteste-te din nou

Ia o decizie constienta de a fi indragostita. Cu cat actionezi mai mult ca si cum ai fi indragostita, cu atat te vei simti mai mult ca si cum esti...

Aminteste-ti vremurile bune

Trateaza-ti partenerul asa cum o faceai la inceputul relatiei. Fa o lista cu toate lucrurile pe care le faceati impreuna si adauga orice fantezii noi. Planuieste-le si fa-le sa devina realitate.

Ajuta-ti partenerul sa se simta mai iubit si mai sigur in dragoste

Astfel, el se poate deschide fata de tine si isi poate exprima sentimentele si ideile fara teama de a fi atacat sau judecat. Fa-i complimente, lauda-l, imbratiseaza-l. Gesturile mici fac cele mai mari declaratii.

Nu lua decizii unilaterale

Sunteti o echipa in atat de multe moduri, deci comporati-va ca atare. Consultati-va unul cu celalalt si luati decizii impreuna, indiferent ca e vorba de lucruri mici sau mari. Fii dispusa sa faci compromisuri.

Fii prezenta

Antreneaza-ti mintea sa ramana in acest moment - nu la locul de munca, nu la ce culoare ai vrea sa zugravesti in bucatarie sau la faptul ca e timpul sa mergi cu cainele la veterinar.

Fii atenta la aspectul tau fizic

Acorda-ti timp pentru a ramane in forma si pentru a arata bine unul pentru celalalt. Conteaza.

Sporeste compatibilitatea dintre voi

Cuplurile, atunci cand sunt in criza, se concentreaza pe toate modurile in care sunt diferiti, pe cand cei indragostiti isi subliniaza asemanarile si cred ca diferentele dintre ei ii completeaza. Construieste compatibilitate facand cu randul atunci cand planuiti activitati pe care sa le faceti impreuna. Daca nu iti place alegerea partenerului, nu te plange, vine si randul tau...

Nu dati vina unul pe altul

 Inlocuiti vina si critica cu solutii si tandrete. Rezolvati problemele impreuna - stati aproape, tineti-va de maini, atingeti-va parul si fata unul altuia. Fiti jucausi. Cand a fost ultima data cand ati ras impreuna?

Planuiti sa faceti sex

Spontaneitatea este buna, dar cuplurile inteligente stiu ca sexul de calitate nu se intampla pur si simplu. Ca in cazul a orice altceva, e nevoie de timp si de planificare.

Bazati-va pe fapte si nu pe interpretari

Poti sa crezi ca stii, dar nu poti fi sigura ca asa si e. Poate te astepti ca el ar trebui sa stie, dar nici asta nu e corect. Intotdeauna clarificati-va interpretarile eronate si neintelegerile pentru a va asigura ca nu va scot din cursul normal al lucrurilor.

Certati-va corect - si numai cu programare

Stabiliti un timp limita pentru a discuta o problema si limitati-va comentariile doar la acea problema. Este mai usor sa te relaxezi si sa te simti liber sa te bucuri de celalalt cand stii ca nu vei fi suprins cu o furtuna de reclamatii si critici.

Pregatiti-va pentru pauze

Chiar si in cele mai apropiate casatorii, toti avem nevoie de timp pe care sa-l petrecem singuri. Nu o lua personal si nu va faceti unul pe celalalt sa va simiti vinovati daca aveti nevoie sa va regrupati spiritual si emotional. Doar asigura-te ca ii spui partenerului cand te decizi ca ai nevoie de o pauza (maxim o zi) si cand revii.

Feţele iubirii: cursa pentru fericireNu ştiu daca răceala din ultimele trei zile sau apropierea inevitabilă a iernii m-a contaminat cu o uşoară nostalgie, dar cert este că azi vreau să vorbim despre iubire. Pentru că toate se reduc, într-un final, la dorinţa de a fi iubiţi şi de a iubi: suntem, cu toţii, sportivii care aleargă în propria competiţie, pe distanţe lungi sau pe distanţe scurte, după iubire.
 “Dincolo de războaie şi mai presus de ură, nu dragostea e cea care contează, cea care rămâne ca să putem supravieţui?”, mă întreba retoric un prieten. Simplu, sentimentul de afecţiune, nimic în plus, nimic în minus.
Iubirea pentru care se fac sacrificii celebre...
 Avem nevoie de ea ca să dăm un sens real existenţei noastre – iubirea de tine, iubirea de el sau de ea, iubirea de mamă, iubirea de soare sau de cântec, iubirea de animale, de cuvinte, de cărţi, de poveşti, de poze, de mâncare, de oameni şi locuri. Ne naştem cu dorul de ea şi murim ducându-i dorul.
Atât de ciudată uneori...
 “Mi-e poftă să iubesc” îmi spunea aceeaşi persoană de care vă pomeneam mai sus, în ciuda faptului că este un susţinător al singurătăţii în care găseşte o voluptate de nedescris.
 Atunci am realizat că luptăm aparent pentru oameni, pentru idealuri, pentru a descoperi natura sau ştiinţa când, de fapt, luptăm pentru o fărâmă de iubire. O fărâmă de iubire pe care să o oferim celorlalţi şi o fărâmă de iubire pe care să o primim necondiţionat.
Pe care o cauţi şi când eşti tânăr, dar şi la vârsta maturităţii...
 Acel sentiment, într-un singur exemplar, care ne face umani şi frumoşi. Care ne măsoară timpul într-o cu totul altă unitate decât secundele, unitate ce nu ne mai plictiseşte, nu ne grăbeşte, nu ne face mai batrani, ci ne vinde iluzia eternităţii.
Devenim ceea ce iubim?
 Iubirea care ne alină durerea fizică, surâsul care ne pune în ochi lumină şi ne dă curaj să împărţim tot ce e al nostru (sufletul nostru, în primul rând) cu un “acel” necunoscut care devine familia noastră.
Când un bărbat iubeşte o femeie...
 John Steinbeck (1902-1968), scriitorul american care a primit premiul Nobel şi Pullitzer pentru “realismul şi umorul lucrărilor sale” îşi sfătuieşte fiul îndrăgostit, conturând unul dintre cele mai frumoase portrete ale iubirii:
 "Dragă Thom,
Am primit scrisoarea ta de dimineaţă. Îţi voi răspunde din punctul meu de vedere, iar Elaine îţi va spune ce crede ea.

 În primul rând – dacă eşti îndrăgostit – ăsta e un lucru minunat – e cel mai frumos lucru ce i se poate întâmpla unei fiinţe. Nu lăsa pe nimeni să minimalizeze lucrul ăsta.
 În al doilea rând – sunt mai mult tipuri de iubire. Una dintre ele este iubirea egoistă, acaparatoare, dominatoare şi sufocantă de care un om se foloseşte pentru propriul bine. Genul ăsta de iubire e săracă şi infirmă. Celălalt tip de iubire e cea care revarsă tot ce e mai bun din tine – bunătate, consideraţie şi respect – nu vorbesc doar despre respectul ce survine din bunele maniere, ci de respectul ca recunoaştere şi conştientizare a unicităţii şi valorii celeilalte persoane. Primul tip de iubire o să te îmbolnăvească şi o să facă din tine o fiinţă măruntă şi slabă, dar al doilea tip de iubire poate dezlănţui forţa, curajul şi mărinimia, chiar şi înţelepciunea pe care nu ştiai că o ai.
 Tu-mi spui că ce simţi tu nu e o dragoste de licean. Dacă ai sentimente atât de profunde – fireşte că nu e o îndrăgosteală de copil.
 Dar nu cred că tu nu mă întrebai ce părere am eu despre sentimentele tale. Tu ştii mai bine decât oricine altcineva. Ce ai tu nevoie este să ştii ce trebuie să faci în continuare – iar eu pot aici să te ajut.
 Îmbată-te cu iubire şi fii fericit şi recunoscător că simţi asta.
 Obiectul iubirii este întotdeauna cel mai frumos din lume. Trăieşte sentimentul ăsta.
 Când iubeşti pe cineva, trebuie să-ţi aminteşti că unii oameni sunt timizi şi uneori trebuie să iei şi asta în considerare.
 Fetele, ştiu ele ce simţi şi cât de mult, însă le face plăcere să o audă spusă cu voce tare.
 Se mai întâmpla uneori să nu ţi se răspundă sentimentelor din anumite motive – dar asta nu înseamnă că sentimentele pe care le ai sunt mai puţin importante sau frumoase.
 În final, trebuie să spun că ştiu ce simţi pentru că şi eu simt la fel şi mă bucur pentru tine.
 Abia aşteptăm să o întâlnim pe Susan. E binevenită. Dar Elaine va fi cea care se va ocupa cu aranjamentele întâlnirii pentru că e aria ei de expertiză şi e nerăbdătoare. Şi ea ştie ce-i aia dragostea şi te va ajuta poate mai mult decât pot eu.
Şi nu-ţi fie teamă de suferinţă. Dacă e ceea ce trebuie să se întâmple, se va întâmpla – cel mai important lucru e să nu te grăbeşti. Nimic bun nu iese fără răbdare.

Toate, ca într-un final, să trăim o iubire de poveste... cu aproape aceeaşi dărurire ca a unor cupluri celebre din literatură şi istorie.