31 mai 2012

Matrimonialele pe Internet, intre fericire si fiasco


Pasionatii site-urilor de dating online sunt din ce in ce mai muti si din ce in ce mai curiosi.

Nu se stie daca sunt multumiti sau nu de serviciile online. Dupa unele sondaje, fericiti sunt putini, iar teapa iau multi. Cum deosebesti teapa de fericire "din prima", asta este o reteta pe care nu o detine nimeni.

Cercetarea merita mai multa atentie, decat sondajul

Potrivit unui studiu elaborat de AnswerLab, companie angajata in cercetarea preferintelor consumatorilor, barbatii care urmaresc portalurile matrimoniale, isi consuma 65% din timp privind imagini, in timp ce femeile se multumesc cu 50%, iar in restul timpului citesc mesaje, scrie Infoniac.

Compania a organizat un test complex intr-o mare cafenea din San Francisco, California, SUA, implicand 39 de clienti fideli, din care 18 femei si 21 barbati, toti interesati in a face cunostinta cu parteneri de sex opus.

Cercetatorii au avut la dispozitie aparatura cu ajutorul careia au masurat unghiurile de incidenta a luminii in pupila si pe cornee, pentru a calcula modul cum se formeaza vizualizarea.

Urmarirea unghiului de incidenta a luminii si modificarea acestuia odata cu miscarea ochiului ne permite sa tragem concluzii obiective, cu privre la interesul pentru cele vazute. In acest fel, cercetarea devine mult mai putin subiectiva, decat un simplu sondaj, dependent in mare masura de starea de spirit a respondentului.

Imaginile creaza iluzii

Ochii nostri sunt in continua miscare si doar o foarte mica parte din campul vizual observa detaliile imaginii. In cautarea detaliilor complicate, cum sunt cele de pe ecranul matrimonial, ochii fac miscari rapide, pentru a scana campul interesant.

Simpla lectura nu simte necesitatea detaliilor, ochiul nu mai are nevoie de alte amanunte dupa ce a identificat litera si, ca urmare evolueaza cu mai putina mobilitate, chiar daca randurile textului il obliga sa parcurga intreg campul.

Cercetand astfel miscarea elementelor ochiului, a rezultat ca barbatii sunt interesati indeosebi sa studieze elementele grafice, chiar daca n-au certitudinea ca ele reprezinta efectiv persoana vizualizata.

Dezavantajul lor este ca imaginile induc mult mai usor iluzii si expun la erori generate de imaginatie.

Textul permite o apreciere mai lucida privind persoana care l-a conceput si l-a expus pe hartie. Concluzia ar trebui sa fie ca femeile isi fac o intelegere mai corecta despre necunoscutul din portal, decat barbatul despre necunoscuta.

Fiecare cu norocul lui

Facand aceste observatii, nu putem insa scapa din vedere faptul ca nici unul, nici celalalt n-au certitudinea ca partenerul sau respectiv partenera cu care intra in contactul virtual este chiar cel cu care va intra vreodata in legatura reala.

Este totdeauna posibil un intermediar, dispus sa prezinte acea imagine convenbila, care este asteptata la celalalt capat al legaturii virtuale.

De fapt, am ajuns la punctul nodal al contactului virtual: nu stii niciodata peste cine dai. Ar trebui sa rezulte categoric sfatul de a ne feri de asemenea legaturi, daca n-am sti ca, totusi, numerosi parteneri din lumea intreaga s-au cunoscut virtual, au dus o lunga relatie virtuala si sincera, ajungand in cele din urma la una reala si corecta.

Citind forumurile, nu odata descoperim chiar ca relatia corecta este insasi una fericita, pe care nu stiu s-o descopere cei intrati in relatii reale.

Calculele sunt bune, testele sunt interesante, sondajele ne pasioneaza, dar totdeauna intervine un factor care nu poate fi nici calculat, nici sondat: norocul. El este valabil si in spatiul virtual, si in cel real, oricand, in orice moment, totdeauna sau niciodata.

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu