22 aprilie 2012
Iubirea si proba timpului
Publicat de
Unknown
la
1:13:00 p.m.
Cand suntem cu persoana iubita, percepem altfel notiunea de timp. Dar iubirea romantica (altfel spus – iubirea aceea idealizata!) nu rezista de cele mai multe ori probei timpului. Unele studii pe aceasta tema ar putea sa ne indemne sa gandim de doua ori, inainte de a ne arunca cu capul inainte intr-o relatie.
Chiar daca ne place sa credem ca iubirea romantica are un caracter natural si universal, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Dragostea nu era considerata in trecut un element esential in cadrul casatoriei. Chiar si in prezent, in anumite societati si culturi orientale, casatoriile sunt rezultatul unor aranjamente sociofamiliale. Acestea pot fi incheiate cand persoanele implicate sunt inca copii, sau chiar inainte de a se naste.
Sentimentele viitorilor soti nu sunt luate in considerare, ceea ce conteaza sunt interesele familiei sau ale comunitatii respective. Altfel spus, tinerii nu sunt destul de maturi ca sa ia o decizie desteapta! Dragostea este oarba!
Dar ce spun studiile de psihologia iubirii despre evolutia unei relatii de dragoste odata cu trecerea timpului? Sociobiologul D.M.Buss (1988) a facut un studiu privind atractia erotica, pe un esantion de 10.000 de barbati si femei din intreaga lume. Concluziile cercetarii au fost acelea ca atractia erotica urmareste activitatea de reproducere a speciei si apare in functie de strategiile de reproducere. Strategiile barbatilor si ale femeilor nu sunt simetrice ci complementare.
Femeile pot da nastere unui numar limitat de copii si de aceea sunt interesate mai degraba de resursele si mijloacele barbatilor, de maturitatea lor, de spiritul lor productiv si creativ, care-i fac capabili sa le protejeze pe ele si pe copiii lor. In schimb, barbatii pun mai degraba accentul pe capacitatile reproductive ale femeilor, conferite de tinerete, frumusete si sanatate.
Altfel spus, si omul este un animal daca – atunci cand se arunca intr-o relatie – el, de fapt, inconstient, este interesat de reproducerea speciei… Noroc ca mai exista si semeni de-ai nostri “constienti”, care au inventat pilula anticonceptionala!
Daca unele relatii de dragoste sunt inca de la debut susceptibile sa se destrame foarte repede, nici relatiile stabile care ajung in final la casatorie, nu rezista intotdeauna probei timpului. Cel mai adesea se ajunge la divort in tarile dezvoltate. Astfel, specialistii estimeaza ca in Statele Unite jumatate din casatoriile incheiate sunt menite sa ajunga la divort.
Dupa cum evolueaza lucrurile, nu ne-ar mira ca, intr-un viitor apropiat, si la noi in tara din trei cupluri doua sa se destrame, inainte de a deveni perfect normal sa prevedem ca toate cuplurile vor ajunge mai devreme sau mai tarziu la divort. In acel moment, cui ii vor mai folosi statisticile?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1 comentarii:
Toate studiile astea despre care vorbesti tu sunt complet abjecte. Isi inchipuie cineva ca un cuplu, inainte de a-si pune pirostriile, consulta mai intai studiile si statisticile?! Nu intereseaza pe nimeni si nu conchid nimic!
Oare si-a pus cineva problema ca poate omul nu este genetic structurat sa fie monogam?
... in rest, numai de bine :))
Trimiteți un comentariu