16 februarie 2014

Lucruri pentru care femeile se simt mereu vinovate






Femeie isi cer mai des scuze decat barbatii, adesea pentru lucruri sau situatii in care ele nu au nicio vina.
A spune deseori “imi pare rau” in situatii in care nu ai nicio vina, fie ca esti barbati, fie femeie, denota o lipsa de siguranta in fortele proprii si o dependenta fata de cei din jur carora le adresezi scuzele. Dar, spre deosebire de barbati, femeile sunt campioanele la cerut scuze in situatii absolut firesti in care nu ar trebui sa simta niciun sentiment de vinovatie.
Iata sapte lucruri/situatii in care femeile se simt prost, se simt vinovate si nu se pot abtine sa nu spuna “Imi pare rau”!
1. Cand refuza sa faca sex


Nu este nimic anormal in a refuza sa faci sex atata timp ca nu o faci in mod constant. Poate este vorba de menstruatie, poate de o durere de spate, poate de o indispozitie psihica si emotioanala sau poate chiar de o durere de cap crunta reala, nu inventata – oricum ar fi, exista destule motive serioase pentru care o femeie poate sa refuze sa faca sex cu partenerul.
Insa indiferent cat de grav este motivul refuzului (poate tocmai a trecut printr-o operatie!), femeia se simte vinovata ca a trebuit sa spuna iubitului ei “nu” intre asternuturi. “Imi pare rau” este o scuza adesea rostita in pat de femei cand refuza sexul, desi nu ar trebui sa se simta vinovate sub nicio forma cand chiar nu pot face sex. Pana una alta, mai bine nu faci sex decat sa o faci din obligatie.


2. Pentru alegerile feminine


Invariabil, exista un moment in care o femeie si-ar dori ca barbatul de langa ea sa mute postul tv de pe meci pe un film pe care sa il vada impreuna sau ca el sa cumpere seara o sticla de vin, ca sa poata bea si ea, cu sase sticle de bere pe care sa le soarba cu zgomot in fata televizorului.
In astfel de situatii exista doua alegeri: fie femeia inghite in sec, tace si isi lasa barbatul sa faca cum vrea el, ea ramanand nemultumita si sictirita de situatie, fie isi ia inima in dinti si ii spune iubitului ei ca ar vrea sa vada un film impreuna sau ca ar vrea sa stea la un pahar de vin, nu la bere cu alune. Oricum ar fi, chiar si femeile care stiu ca nu poti lasa barbatul sa monopolizeze relatia cu propriile lui alegeri tipic barbatesti, isi vor cere scuze in repetate randuri daca isi vor deranja intr-un fel barbatul din tabieturile lui.


3. Cand nu cred ceea ce spun


Scuzele pasiv-agresive sunt folosite adesea de femei in situatiile in care le vina sa tipe de nervi in fata partenerului, insa isi musca limba si aleg sa-si ceara ele scuze in speranta ca barbatul va proceda la fel, ca-si va cere si el scuze si vor aplana astfel un conflict in plina escaladare. Dar barbatii rareori reactioneaza cu un “imi pare si mie rau” dupa ce primesc scuze de la femei.


4 Cand se pregatesc pentru o iesire in oras


Femeile obisnuiesc sa-si ceara adesea scuze pentru intarzierile lor atunci cand ies in oras. Insa, exceptand cazurile in care este vorba de o lipsa de punctualitate crasa (asadar, de nesimtire!), de multe ori de vina este lipsa timpului asociata cu un ritual de infrumusetare destul de elaborat.
Barbatii tind, adesea, sa vada doar “produsul final”: o femeie imbracata bine, cu parul aranjat, machiata si frumos mirositoare. Dar ei nu-si dau seama ca a durat ceva pana a apucat sa se epileze pe picioare sau sa se rada, ca parul nu sta aranjat de la natura si a trebuit sa lucreze la el, ca rochia imbracata a trebuit calcata si asortata cu pantofi, geanta accesorii astfel incat sa arate a tinuta, nu a o toala oarecare pusa pe tine.
Barbatilor le place produsul final, dar nu-si dau seama ca si acesta necesita implicare. Ei bine, este dificil sa realizezi toate acestea atunci cand ajungi de la serviciu si ai doar o ora in care te poti schimba si aranja, dar trebuie sa pui si de mancare sotului sau sa faci orice alta treaba casnica. Chiar si pentru intarzierile pe care ele nu ar fi putut sa le evite, femeile obisnuiesc sa se simta vinovate, mai ales cand vad fetele acre si nerabdatoare ale partenerilor, motiv pentru care repeta aceeasi placa: “Imi pare rau!”


5. Cand sunt in timpul menstruatiei


Menstruatie este o perioada a lunii care chiar ridica probleme femeilor: se simt slabite, au dureri, in unele cazuri foarte crunte, starea lor putand fi atat de rea incat sa nu fie in stare sa mearga o zi la serviciu. In astfel de momente, femeile refuza fie sexul, fie o iesire in oras, fie alta activitate care trebuie facuta sau care e propusa de partener. Insa chiar daca incapacitatea de a duce la bun sfarsit o treaba nu este vina lor, nu si-au impus-o, ci pur si simplu au avut norocul sortii sa fie femei, ele tot isi vor cere scuze: “Imi pare rau, nu pot acum… sunt la ciclu…”


6. Pentru ca nu arata suficient de bine


Femeile se simt vinovate chiar si cand sunt prinse nearanjate, motiv pentru care tot simt nevoia sa arunce o scuze: “Imi pare rau, dar n-am apucat sa ma aranjez…” Iar aceste scuze nu sunt neaparat adresate doar partenerului, ci chiar si unei vecine de bloc peste care dai din greseala in drum spre magazin.


7. Pentru oricine altcineva


Femeile obisnuiesc sa-si ceara adesea scuze pentru faptele altor persoanele apropiate lor si nu numai. Daca iubitul face un comentariu nelalocul lui in cadrul unei intalniri, femeia cu siguranta va spune, fara sa fie auzita de partenerul care a gresit, “Imi pare rau” persoanei care a fost pusa intr-o situatie incomoda de barbat. Femeile isi cer scuze, adesea, pentru faptele iubitilor lor, pentru cele ale parintilor, ale prietenilor, ale copiilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu