16 februarie 2014

De ce au BĂRBAŢII FRICĂ de căsătorie






Tu visezi deja cu voal alb și lămâiță, în timp ce el schimbă subiectul ori de câte ori aduci vorba de măritiș – scenariul îți sună cunoscut? E posibil ca iubitul tău, la fel ca milioane de alți bărbați, să se teamă de acel „împreună, până ce moartea ne va despărți”.

Pentru tine, căsătoria este o continuare firească a poveștii tale de dragoste. Pentru alesul inimii însă, s-ar putea să fie contrariul.

Se știe că bărbatul trăiește mai mult în prezent, în timp ce femeia are nevoie de securitate pe termen lung. Căsătoria poate fi promisiunea împlinită, uniunea sacră, căldura căminului ... sau se poate transforma în coșmar. Din păcate, cifrele arată că, la ora actuală, o treime dintre cuplurile „cu acte“ divorțează.

Pe de altă parte, perechile necăsătorite nu mai sunt văzute cu ochi răi, ca-n trecut. Prin urmare, sunt bărbați care-și pun întrebarea logică: „De ce să mă leg la cap, dacă nu mă doare?“

Baubaul căsniciei

Gândește-te că trăim într-o societate plină de probleme. Nevoile, stresul, presiunile de tot felul lasă urme în viața de zi cu zi. Oamenii nu mai au încredere în nimic - nici măcar în căsătorie. Căsnicia este – cel puțin, în teorie - un angajament pe viață, deci poate stârni teamă. Teama de a face alegerea greșită, de a o regreta, de a suferi...

5 motive ale fricii

S-a observat că, dintre cei ce suferă de „fobia mariajului“, bărbații sunt mai numeroși ca femeile. Sunt mai multe cauze pentru care partenerul tău se teme de verighetă:

· Nu vrea să-și piardă libertatea. Îi e teamă că viața în doi, cu acte, îi va răpi plăcerea de face ce vrea. În plus, nu vrea să fie forțat să renunțe la tabieturi și să se adapteze la obiceiurile tale.

· Fără responsabilitate, fără stres. Are o mulțime de priorități – o casă, o mașină, o slujbă mai bine plătită, o vacanță exotică - , iar mariajul nu se numără printre ele. Deci, dacă iubitul tău dorește mai întâi să se realizeze pe plan profesional, să se distreze sau să „trăiască clipa“, e clar că angajamentul în fața ofițerului stării civile și posibilitatea de a deveni părinte nu sunt percepute decât ca un stres (deocamdată) inutil.

· Nu vrea să ajungă „ca mama și tata“. Dacă provine dintr-o familie dezorganizată, divorțată sau dacă a avut o problemă de relaționare cu unul din părinți, va încerca să evite, pe cât posibil, modelul știut „de acasă“ - și va respinge inclusiv ideea de însurătoare.

· Nu e „pregătit“. Se simte amenințat permanent de problemele care ar putea să apară după căsătorie – iar asta îl face să repete, la infinit, că încă nu-i pregătit...

· A suferit un șoc emoțional în trecut. Dacă partenerul tău a mai fost căsătorit anterior, dacă a trăit o căsnicie nefericită și un divorț urât, e oarecum firesc să sufle acum și-n iaurt.

Ce e de făcut?

Cea mai mare greșeală pe care ai putea s-o faci e să-ți forțezi iubitul să te ceară de nevastă. Încearcă să afli și să înțelegi care sunt cauzele care-l țin departe de oficiul de stare civilă. Discutați împreună cazurile altor cupluri căsătorite și comentați ce e bun și ce e rău în relația acestora.

Încearcă să-i atragi atenția asupra părților bune ale mariajului: un cămin unit pentru viitorii voștri copii, siguranță și stare de bine pentru tine (ceea ce se va reflecta, desigur, și în relația cu el), prietenii durabile cu alte cupluri căsătorite.

Dă-i exemplul prietenilor lui, care sunt fericiți în căsnicie. Și poate, cu timpul, își va da seama că poate păși în viitor doar mână-n mână cu tine...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu