14 aprilie 2012

Cum controlezi gelozia in relatia ta intima


Gelozia este un sentiment irational, care se manifesta in cele mai adanci colturi ale personalitatii omenesti. Odata aparuta in relatia intima, poate avea efecte distructive, indiferent de ceilalti factori care favorizeaza intelegerea si afectiunea in cuplu. Afla cum poti sa controlezi unul dintre cei mai mari dusmani ai relatiilor dintre oameni, astfel incat sa te poti bucura cu adevarat de dragoste si armonie in viata.




Modul in care gestionezi controlul geloziei in relatia intima joaca un rol crucial in continuitatea povestii tale de dragoste.
Cauzele geloziei in relatia intima 


Inainte sa cunosti efectele ei distructive, este important sa intelegi care sunt cauzele de ordin sentimental care au condus la declansarea geloziei in relatia ta intima.
Nesiguranta: complexele de inferioritate dau nastere unei nesigurante intrinseci distrugatoare, fata de cele mai importante aspecte ale vietii (dragostea, sinceritatea partenerului, loialitatea lui in relatie etc).
Frica: urmatorul sentiment, insotit deseori de nesiguranta, este frica de a pierde partenerul in diverse circumstante (isi pierde interesul, este curtat de altcineva superior sau mai potent financiar etc).
Competitia: Cand orice relatie cu cei din jur se transforma intr-un concurs pe viata si pe moarte, apare si gelozia, respectiv posesivitatea exagerata in cuplu.

Efectele geloziei in relatia intima

Gelozia stirbeste sansa dezvoltarii unei conexiuni emotionale puternice intre indragostiti.
Paranoia: persoana geloasa va inceta sa respecte intimitatea partenerului, se va transforma intr-un detectiv particular cu norma intreaga, aproape dornic sa descopere ceva putred
Conflictul: cearta revine frecvent, imediat ce partenerul se simte persecutat.
Acuzatiile nefondate: suspiciunea exagerata ucide increderea si apropierea celor doi parteneri ai cuplului.

Esti geloasa, dar te tratezi

Daca tu esti cea geloasa, asuma-ti aceasta predispozitie inainte sa fie prea tarziu si taie raul din radacina, astfel:
Nu te mai compara cu alte persoane: esti unica si speciala, cu defectele si calitatile tale. Partenerul te-a ales cu intregul pachet de trasaturi, semn ca nimeni nu te poate inlocui.
Pune accentul pe EL: renunta la egoism si canalizeaza-ti energia spre a-ti bucura partenerul.
Fii optimista: teama si anxietatea se nasc din negativitate. In viata se pot intampla un miliard de lucruri rele, asadar renunta la scenariile apocaliptice si dedica-te mai degraba bucuriei de a avea pe cineva alaturi.

E gelos, dar nu va mai fi

A avea un partener gelos nu este deloc un lucru usor. Daca ai o personalitate dornica de independenta, probabil ca vei fi mai fericita cu cineva la fel ca tine. Daca poti accepta totusi perspectiva lui restrictiva, sunt 3 cai principale prin care il poti ajuta sa depaseasca acest prag psihologic:
Reconfirma-i asteptarile: orice persoana are nevoie de reconfirmare din cand in cand, mai ales cand gelozia se afla la mijloc. Ai grija sa il asiguri constant de importanta pe care i-o acorzi in viata ta, prin cuvinte si actiuni. Anticipeaza-i dorintele, pune-l mereu pe primul plan si respecta-i nevoile..
Comunica: fii cat se poate de transparenta cu el, poveste-i cum iti petreci ziua si raspunde-i la telefon de fiecare data, cat de repede poti. Exprima-ti emotiile si nu ii da senzatia niciodata ca ai ceva de ascuns..
Fii sincera: cel mai important dintre toate este sa fii sincera, pentru ca si cea mai mica minciuna poate insemna pentru el pierderea totala a increderii in tine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu