7 iunie 2012

6 semne care prevestesc despărţirea. Cum îţi salvezi relaţia?




În orice cuplu apar perioade de tensiune. De unde ştii când e vorba doar de o pasă proastă sau e cazul să iei măsuri imediate, căci relaţia voastră e pe cale să se destrame? Experţii în dragoste şi sex îţi răspund.

Iată care sunt semnele care prevestesc despărţirea şi ce poţi face ca să-ţi salvezi relaţia!

1. Nu mai petreceţi timpul liber împreună

Elayne Savage, doctorand în psihologie şi autor al cărţii "Breathing Room: Creating Space to Be a Couple" numeşte acest fenomen care se petrece într-o relaţie "fenomenul decuplării". "Dacă nu mai petreceţi timp împreună pentru că unul dintre voi stă tot timpul la birou, cu prietenii sau pe internet şi se simte uşurat că evită astfel timpul petrecut în cuplu, înseamnă că a avut loc o ruptură între voi", explică Savage.

Psihologul Jennifer Oikle precizează că e normal ca după un timp să vă mai distanţaţi pentru a avea şi câteva activităţi independente, dar timpul petrecut împreună ar trebui să fie întotdeauna un motiv de bucurie, nu de plictiseală sau ,mai rău, o obligaţie.

Cum îţi salvezi relaţia: planifică o seară romantică în doi şi vezi cum decurge. E momentul să daţi cărţile pe faţă...

2. Nu vă mai respectaţi unul pe celălalt

Ideal ar fi să vă mulţumiţi unul celuilalt pentru fiecare gest frumos şi să nu uitaţi de sintagma "te rog". În unele cazuri, respectul este însă pe ducă, iar partenerii se poartă unul cu celălalt într-un mod lipsit de bun simţ. "Când unul dintre parteneri se simte atacat sau dat la o parte, relaţia e una toxică", avertizează Elayne Savage.

Cum îţi salvezi relaţia: dacă tu eşti victima, e cazul să-i explici iubitului tău ce anume te face să te simţi nerespectată, iar dacă iubitul tău îţi face reproşuri nu i le respinge din start. Caută să înţelegi ce anume din comportamentul tău i se pare jignitor.

3. Unul dintre voi doi e în bune relaţii cu fostul sau fosta

Doctorul Bryce Kaye, autor al cărţii "The Marriage First Aid Kit" consideră că despărţirea este iminentă într-un cuplu, atunci când unul dintre parteneri se află un bune relaţii cu un ex. Oricât de mult s-ar susţine că relaţia inocentă, "nimic bun nu poate surveni în urma ei", precizează doctorul.

Cum îţi salvezi relaţia: scapă de foştii iubiţi care te caută şi, eventual, te vor înapoi şi îndeamnă-l pe iubitul tău să facă la fel cu fostele sale iubite.

4. În pat, vă certaţi şi dormiţi fără să vă atingeţi

Alte semne prevestitoare ale despărţirii au legătură cu ceea ce faceţi voi doi în pat. Dacă certurile au luat locul partidelor fierbinţi de sex, iar noaptea adormiţi fără să vă atingeţi, e clar că între voi s-a creat o distanţă periculoasă.

În plus, "în cazul în care purtaţi aceeaşi ceartă la nesfârşit, înseamnă că personalităţile voastre sunt fundamental diferite", e de părere Jennifer Oikle.

Cum îţi salvezi relaţia: încearcă să muţi certurile inevitabile în camera de zi, iar în pat să iniţiezi apropierea fizică între voi.
Şi dacă vă certaţi mereu pe aceeaşi temă, poate ar fi cazul să stabiliţi un compromis, în loc să discutaţi la infinit, pentru a ieşi din cercul vicios.

5. Ceea ce vă plăcea unul la celălalt acum vă exasperează

Psihologul Jennifer Oikle spune că într-adevăr, la început, persoanele cu trăsături opuse se atrag şi tocmai această opoziţie creează o legătură foarte palpitantă între parteneri. Dar odată cu trecerea timpului tocmai aceste diferenţe nasc conflicte şi nesiguranţă în cuplu.

Cum îţi salvezi relaţia: poate fi în zadar să încerci să-l schimbi. Indicat ar fi să vă acceptaţi unul pe celălalt.

6. Infidelitatea se strecoară în fanteziile voastre

Atunci când unul dintre voi începe să aibă ochi şi pentru alte persoane de sex opus înseamnă că studiaţi oferta de pe piaţă şi aţi renunţat, conştient sau nu, să vă mai salvaţi relaţia. Ar trebui să vedeţi ce nu funcţionează între voi, căci înlocuirea bunului stricat nu-i deloc o soluţie matură.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu